Cumhuriyet'e soruşturma

Güncelleme Tarihi:

Cumhuriyete soruşturma
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2015 01:47

Adana ve Hatay’da Ocak 2014’te silah taşındığı gerekçesiyle durdurulan MİT TIR’larındaki roket ve diğer mühimmata ait görüntüleri yayınlayan Cumhuriyet Gazetesi ve Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar hakkında “Devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme”, “Siyasi ve askeri casusluk”, “Gizli kalması gereken bilgileri açıklama”, “Terör örgütü propagandası yapma” gerekçesiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca soruşturma başlatıldı.

Haberin Devamı

Cumhuriyet Gazetesi’nin dünkü manşetinde Adana ve Hatay’da Ocak 2014’te durdurulan TIR’ların yüküyle ilgili olduğu belirtilen görüntüler yer aldı. O dönem ‘İnsani yardım’ olarak açıklanan TIR’ların yüküyle ilgili gazetenin haberinde ilaç kutularının altına gizlenmiş, bin havan, bin top mermisi, 50 bin makineli tüfek mermisi, 30 bin ağır makineli tüfek mermisi olduğu ve bu cephanenin Rus menşeli olduğu ifade edildi. Silah taşındığı gerekçesiyle durdurulan MİT TIR’larına ait görüntülerin Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanmasının ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılığınca Can Dündar hakkında “Devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme”, “Siyasi ve askeri casusluk”, “Gizli kalması gereken bilgileri açıklama”, “Terör örgütünün propagandasını yapma” gerekçesiyle soruşturma başlatıldı. ”Selam tevhid” soruşturmasındaki kumpas iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında Dündar hakkında da soruşturma başlatan İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekili İrfan Fidan Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurarak görüntüleri yayınlayan internet sitelerine erişimin engellenmesini istedi.

Haberin Devamı

MİLLİ GÜVENLİĞE TEHDİT

Başsavcıvekili İrfan Fidan talep yazısında internet sitelerinde yer alan fotoğraf ve görüntülerin “Türkiye Cumhuriyeti Devletini Ulusal ve Uluslararası yararları, milli güvenliği” bakımından sakınca doğuracak mahiyette bulunduğunu belirtti. Türkiye Cumhuriyeti Devletine sahte ihbar ve sahte delillerle tuzak kuran tutuklu şüpheliler tarafından gerçeğe aykırı olarak oluşturulan kurgu doğrultusunda yapıldığını ifade etti. Milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi bakımından gecikmesinden sakınca bulunan acil yayınlar kapsamında içeriğinin erişimine engellenmesinin, aynı mahiyetteki yayınların içeriklerinin engellenmesine ve içeriğinin yayından çıkarılmaması halinde ilgili sitelere erişimin tamamen engellenmesini istedi. Başsavcı Vekili Fidan’ın talebini kabsul eden İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği, görüntüleri yayınlayan internet sitelerine erişimin engellenmesine karar verdi.

Haberin Devamı

SALİHOĞLU AÇIKLADI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığında gün içerisinde bu gelişmeler yaşanırken akşam saat 17.00 sıralarında ise İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu imzalı açıklama yapıldı. Yazılı açıklamada şöyle denildi:
“Cumhuriyet Başsavcılığımızın 2014/41637 sayılı soruşturması kapsamında 1 Ocak 2014 tarihinde Hatay ili Kırıkhan ilçesi, 19 Ocak 2014 tarihinde de Adana ili Ceyhan ilçesinde Milli İstihbarat Teşkilatı’na ait yardım TIR’larının durdurulması olayı ile ilgili olarak 26’sı tutuklu olmak üzere şüpheliler hakkında “Terör örgütü kurmak ve yönetmek”, “Kurulan örgüte üye olmak”, “Terör örgütünün faaliyeti kapsamımda siyasal ve askeri casusluk”, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs” suçlarından soruşturma yürütülmektedir. Gerek Cumhuriyet Başsavcılığımızın 2014/41637 sayılı soruşturma dosyası gerekse Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yetkisizlik kararı uyarınca dosyamızla birleştirilen soruşturma dosyası kapsamında söz konusu yardım faaliyetinin herhangi bir terör örgütüne ya da yasal olmayan herhangi bir oluşuma yönelik yapıldığına dair hiçbir bilgi, belge, delil ve emare yoktur. Buna rağmen şüphelilerce Milli İstihbarat Teşkilatı mensuplarının telefonları sahte isimle dinlenilmekte, öğrenilen yardım faaliyetinin planlanan kurgu çerçevesinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin terör örgütlerine yardım ettiği algısı oluşturmak amacıyla tertibat alınmakta, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne sahte ihbar ve sahte delillerle tuzak kurularak gerçeğe aykırı biçimde oluşturulan kurgu doğrultusunda arama kararına yazılan sahte ibare ile (illegal bir örgütün ismi kullanılarak) yardım TIR’ları durdurulmakta ve aranmaya çalışılmaktadır. Cumhuriyet Gazetesi’nin 29 Mayıs 2015 tarihli sayısının ilk sayfasında ve bazı internet sitelerinde Can Dündar imzası ile Cumhuriyet Başsavcılığımızın 2014/41637 sayılı soruşturma dosyası kapsamında haklarında soruşturma yürütülen sivil ve asker şahısların durdurduğu Milli İstihbarat Teşkilatı’na ait yardım TIR’ları ile ilgili olduğu iddiasıyla bazı görüntülerle birlikte haberler yayınlanmaya başlanmıştır. Cumhuriyet Başsavcılığımızın soruşturma dosyası kapsamında ya da Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yetkisizlik kararı ile başsavcılığımıza gönderdiği dosya kapsamında bu görüntülere ilişkin hiçbir bilgi ve belge yoktur. Bütün bu sebeplerle TCK’nın 327-328 ve 330’uncu maddeleri ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 6 ve 7’inci maddeleri uyarınca “Devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme”, “Siyasi ve askeri casusluk”, “Gizli kalması gereken bilgileri açıklama”, “Terör örgütünün propagandasını yapma” suçlarından söz konusu yayınları yapanlar hakkında Cumhuriyet başsavcılığımızca soruşturma başlatılmıştır.”

Haberin Devamı

TİB: 4 SAAT İÇİNDE KALDIRIN

MIT TIR’larına ilişkin görüntüleri yayınlayan internet sitelerine erişimin engellenmesine dair hakimlik kararının ardından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’ndan Cumhuriyet Gazetesi’ne gönderilen yazıda, derhal ve en geç kararın bildirilmesi anından itibaren dört saat içinde internet sitesindeki içeriğin çıkarılması istendi.

Adana’da da soruşturma


ADANA Cumhuriyet Başsavcılığı, Adana ve Hatay’da durdulup aranan ve MİT’e ait olduğu açıklanan TIR’lar ile ilgili yayın yasağına rağmen dün bazı yayın organları ve internet sitelerinde yasak kapsamında yayınlar yer aldığı belirtilerek soruşturma açıldığı açıklandı. Başsavcılık açıklamasında “Özellikle 29.05.2015 günü bazı basın yayın organlarında ve internet haber sitelerinde gerçeği yansıtmayan haber, yorum ve görüntülerin yayınlandığı görülmüştür. Bu yayınları yapan kişilerle ilgili soruşturma başlatılmıştır” denildi. (DHA)

Haberin Devamı

TEPKİLER


Cumhuriyet dünyanın önüne koydu

Kemal Kılıçdaroğlu - CHP Genel Başkanı: Cumhuriyet, TIR’ların içinde silah olduğunu dünya kamuoyunun önüne koydu. Ben merak ediyorum, hükümet ne diyecek? Siz bir ülkeye gayrimeşru yollardan silah gönderiyor. Müslüman’ı Müslüman’a kırdırıyorsunuz. Bunu yapanların elleri kanlıdır. Kendi ülkesinin çıkarları doğrultusunda hareket etmemektir. Türkiye sadece Ortadoğu’da değil bu görüntülerle dünyada da yalnızlaşacak. Türkiye, Ortadoğu’nun sorunlarını çözmek yerine, Ortadoğu’da sorun yaratan ülke konumuna geldi. Bu silahlar nereden geliyor, hangi ülkeden geliyor, nasıl gönderiliyor, hangi gerekçeyle gönderiliyor? Bu silahlar IŞİD’e teslim edilen silahlar mı? Bu nedenle mi IŞİD’e ‘Terör örgütüdür’ denilemiyor? Ellerine silah verdikleri teröristler bizim Musul Konsolosluğumuzu basıp, 49 vatandaşımızı rehin aldılar. Acaba bu silahlarla mı yaptılar bunu? Terör örgütlerine silah gönderen bir siyasal iktidarın yaptığı bu eylemin açıklanması, terörün engellenmesi amacını taşır. Cumhuriyet bu yayınıyla Ortadoğu’daki teröristlere silah gönderen kişileri açığa çıkarmıştır. Terörün önlenmesi açısından çok önemli bir haberdir.

Haberin Devamı


Seçimlere doğru algı operasyonu


Naci Bostancı - AK Parti Grup Başkanvekili: Ben bunu seçimlere doğru algı operasyonu çerçevesinde yapılan bir yayın olarak görürüm. Bunun amacı MİT TIR’ları nedir, ne yapıyor, ne götürüyor, arka bağlamı nedir, buna ilişkin bir hakikat arayışı, bir kamuoyunu aydınlatma arayışı işi değil. 7 Haziran’a odaklı manipülatif bir iş. Cumhuriyet Gazetesi’nin politik pozisyonu belli, ılımlı bir perspektifi yok. Kendi angajmanı doğrultusunda her türlü veriyi seferber etmeye hazır bir yayıncılık yapıyor. Burada muhakkak bir hukuki süreç var, onun tamamlanmasını beklemek gerekir. Görüntüyle bir takım yarım yamalak verilerle yapılacak açıklamaları ben olayın aydınlatılması çabası olarak değerlendirmem. Ama bu olayın kendisi mahiyeti itibariyle MİT TIR’larının önünün kesilerek böyle bir aramanın yapılması Türkiye’nin dışarıdaki itibarını zedelemeye dönük provokatif bir iştir. Zaten hukuki süreç bütün bunları da kapsayacaktır.


O silahlar bütün gruplara ulaştı

Selahattin Demirtaş - HDP Eşbaşkanı: Seçime bir hafta kala bütün bunlar daha alenileşmiş oldu. Orada Türkiye’nin gönderdiği ne insani yardım, neden silahlar tam olarak
amacına ulaştı, gideceği yere gitti diyemeyiz hiç kimse. Eğer Türkiye silah yardımı yapmak istiyorsa oradaki gruplara bunun yasal, resmi yolları ve yöntemleri vardır. İlaç kutularının altına saklayarak falan gönderiyorsanız demek ki bir suç işliyorsunuz. Bu ülkenin parlamentosu var, parlamentosundan karar aldırırsınız, onay aldırırsınız, alenen açık bir şekilde resmi bütçeden parayı harcayarak yaparsınız, resmi sorumluluğunu da üstlenirsiniz bunun. Fakat öyle yapılmadı. Bu silahlar karşıya gittikten sonra, orada kime ulaştığı, nasıl dağıtıldığı konusunda hiç kimse garanti veremez. Çok sayıda grup var ve kesinlikle bu silahlar orada ki bütün gruplara ulaşmış, dağılmıştır, IŞİD dahil olmak üzere. Buna dayanarak bunu söylüyorum ben.


Çok ürkütücü ve korkunç bir şey

Oktay Vural - MHP Grup Başkanvekili: Çok ürkütücü ve korkunç bir şey. Bir devletin kim olursa olsun bir yerlere silah sevkıyatı meşru mudur, hangi kanun ya da TBMM’nin hangi kararına dayanılarak yapılıyor? Komşumuzda bir içsavaşın taraflarına silah verilmesi, faili meçhul bir zihniyetin Türkiye’yi yönettiğini ortaya koyuyor. Bu konuda birçok iddia vardı. Bu iddialara karşı bunun insanı yardım malzemesi olduğu, bunların da Türkmenlere
gittiği söylenerek olayın üstü örtülmek istendi, böylece Türkmenler hedef gösterildi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay ‘Bunlar Özgür Suriye Ordusu’na gidiyordu’ diyor. Bir başka devlet yapsa biz ne deriz? AKP, bu savaşı sürdürenlere silah ve lojistik destek vermektedir. Bu yetkiyi kimden aldınız, İsrail’den gelen talimatı mı uyguluyor sunuz? Savcıların asıl bunu soruşturması gerekir. Çünkü bu olay Türkiye’nin güvenliğini de tehdit ediyor.

Maksat korku salmak


BASIN Konseyi Cumhuriyet gazetesinin MİT TIR’larıyla ilgili haberinden sonra soruşturma açılması ile ilgili açıklama yayınladı. Açıklamada şöyle denildi: “19 Ocak 2014 tarihinde, Adana Ceyhan’da ‘silah taşınıyor’ ihbarıyla durdurulan 3 TIR ile ilgili, yayın yaptığı gerekçesiyle Cumhuriyet gazetesi hakkında savcılıkça, ‘terör’ soruşturması açılması, gazeteciliğe getirilen sansürleme girişiminin son örneğidir. CUMHURİYET hakkında ‘terör’ suçlamasıyla savcılık soruşturması açılması, haberciliğe getirilmek istenilen bir engeldir, yıldırmadır, korku salmaktır.”

TGC: BASKILAR ENDİŞE VERİCİ BOYUTTA

Gazetecilere Özgürlük Platformu Dönem Sözcüsü ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto da Cumhuriyet gazetesine yönelik soruşturmaya tepki gösterdi. Olcayto, Türkiye’de medyaya ve gazetecilere yönelik baskıların arttığını belirterek yazılı açıklamasında şunları kaydetti: “Seçime günler kala medya üzerinde baskı oluşturarak halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkının önüne geçmek isteyenlere karşı meslektaşlarımızın yanında olduğumuzu duyuruyoruz. Gazetecileri hedef seçen bu hukuksuz uygulamalara son verilmesini ve alıkonan meslektaşlarımızın serbest bırakılmasını talep ediyoruz.”

TIR görüntüleri dünya medyasında


CUMHURİYET gazetesinin Suriye’deki muhaliflere silah taşıdığı iddia edilen MİT TIR’larıyla ilgili manşeti yabancı basında da yer aldı. Tepkiler şöyle:

AP (Associated Press-ABD): “Gazete, fotoğrafların Ocak 2014’te yerel otoritelerin arama için bir konvoyu durdurduğunda istihbarat yetkilileri ile karşı karşıya kalmalarına neden olayı gösterdiğini yazıyor. Hükümet yetkilileri konvoyun insani yardım taşıdığı konusunda ısrar etmişti. ABD’de yaşayan Fethullah Gülen’in iktidarı istikrarsızlaştırmayı hedefleyen komplosunun bir parçası olduğunu söylemişlerdi. Bu aramaların emrini veren yetkililer kısa süre önce tutuklanmıştı.” AP’nin bu haberi New York Times gazetesinin internet sitesinde de yayınlandı.

AFP (Fransız Haber Ajansı): Bir Türk gazetesi, Türk istihbarat servisinin Suriye’deki muhaliflere silah taşıdığı öne sürülen TIR’ların fotoğraf ve videolarını yayınladı. Türk hükümeti bu TIR’ların Suriye’deki Türkmen toplumuna insani yardım olduğunu öne sürmüştü. Cumhuriyet gazetesinin internet sitesinde yayınlanan görüntülerde müfettişler, güvenlik güçleri ve savcı nezdinde metal bir konteyneri açarken görülüyor. Yetkililer, önce ‘kırılabilir’ yazan kutuları açıyor ve antibiyotik buluyor. Ancak bu kutuların altında onlarca havan topu gözüküyor.


ABD: Türk hükümetine sorun

ABD Dışişleri Bakanlığı, MİT TIR’larıyla ilgili, "O soruyu Türk hükümetine sormanızı öneririz" karşılığını verdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Basınla İlişkiler Direktörü Jeff Rathke, günlük basın toplantısında kendisine yöneltilen, MİT TIR’ları ile ilgili soruya verdiği yanıtta, "O soruyu Türk hükümetine sormanızı öneririm" dedi. Rathke, başka bir soru üzerine de, "Koalisyon ortağımız Türklerle eğit-donat konusunda çok yakından çalışıyoruz, bu açık. Ancak sizin sözünü ettiğiniz haberlerin, bununla bir bağlantısı yok" dedi. (DHA)

BAKMADAN GEÇME!